Je wilt al jaren viool leren spelen maar stelt het steeds maar uit. Zonde! Muziek is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het geeft ons vreugde, troost, energie en verdriet. Muziek kan ons helpen ontspannen, ons concentreren en ons laten ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen ervoor kiezen om een instrument te leren spelen. Benieuwd naar de voordelen? We vertellen er alles over in deze blog.

Waarschijnlijk ken je Professor Dr. Erik Scherder wel. Hij is hoogleraar neuropsychologie en hoogleraar bewegingswetenschappen en verschijnt soms op tv om te vertellen over het brein. Hij vertelt geregeld over hoe hij een groot voorstander is van een instrument leren spelen. Muziek maken en een muziekinstrument leren bespelen is naast een heerlijke tijdsbesteding ook nog eens heel gezond voor je hersenen! We zetten alle voordelen van het leren spelen van een instrument voor je uiteen.

De voordelen van een instrument leren spelen

Er zijn tal van redenen waarom het leren spelen van een instrument een goede keuze is:

Verbeter je motorische vaardigheden en concentratie

Het leren spelen van een instrument zal je helpen om beter te worden in andere activiteiten. Dit komt doordat het leren spelen van een instrument je concentratie en je motorische vaardigheden zal verbeteren. 

Goed voor je zelfvertrouwen

Ook zal het leren spelen van een instrument je zelfvertrouwen vergroten. Wanneer je eenmaal een aantal muziekstukken onder de knie hebt, zult je merken dat je zichzelf beter voelt en dat je meer zelfvertrouwen hebt. Dit komt omdat je weet dat je iets kunt waar anderen misschien niet in slagen.

Sociale contacten

Het leren spelen van een instrument is ook een geweldige manier om sociale contacten te leggen. Wanneer je een instrument speelt, zult je in contact komen met andere mensen die hetzelfde doen. Dit kan leiden tot nieuwe vriendschappen en zelfs liefdesrelaties.

Emoties leren uitdrukken

Een ander voordeel van het leren spelen van een muziekinstrument is dat het je helpt om je emoties beter te begrijpen en te uiten. Veel mensen vinden het moeilijk om hun emoties uit te drukken, maar door muziek te maken leer je hoe je je emoties kunt uiten. Je leert ook hoe je bepaalde emoties kunt wekken bij andere mensen door middel van muziek. Dit is erg handig als je later muziek wilt maken die mensen aan het lachen, huilen of dansen maakt.

Het is leuk!

Uiteindelijk is het leren spelen van een muziekinstrument ook gewoon leuk. Het is een geweldige manier om je vrije tijd door te brengen en je kunt er ook nog eens een leuke hobby of beroep van maken. Als je een instrument leert spelen, kun je later optredens geven voor je vrienden en familie of zelfs op grote podia. Het is een geweldige manier om je talenten te laten zien en anderen te vermaken. Dus als je nog steeds niet zeker weet of je een instrument wilt leren spelen, denk dan nog eens goed na. Het leren spelen van een muziekinstrument is een van de beste dingen die je ooit zult doen.

Kortom, er zijn tal van redenen waarom het leren spelen van een instrument een goede keuze is. Dit zijn slechts enkele van de voordelen. Wanneer je een instrument leert spelen, zult je merken dat je zichzelf beter voelt en dat je meer zelfvertrouwen hebt. Ook zal het leren spelen van een instrument je helpen beter te worden in andere activiteiten en je sociale contacten vergroten. Die vioolles die je maar uit blijft stellen of die stoffige gitaar op de kast? Begin er (weer) aan!