Geneeswijzen die niet tot de reguliere geneeskunde behoren worden alternatieve geneeswijzen genoemd. Het aanbod van alternatieve geneeswijzen is groot en divers. Deze alternatieve geneeswijzen kunnen een goede aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde, maar het is belangrijk om te weten dat ze niet altijd even effectief zijn. Sommige alternatieve geneeswijzen zijn wetenschappelijk bewezen effectief, maar voor andere is er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Desondanks zijn alternatieve geneeswijzen geliefd. Benieuwd welke het meest populair zijn? We zetten ze voor je op een rij, dus lees zeker door.

Met name in Amerika zijn alternatieve geneeswijzen populair, maar ook in Nederland zien we de afgelopen jaren een toename in interesse. De meest populaire alternatieve geneeswijzen zijn acupunctuur, homeopathie, aromatherapie, chiropractie en reiki:

  • Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Deze geneeswijze gaat ervan uit dat er energiebanen (meridianen) door het lichaam lopen, waarop acupunctuurpunten liggen. Deze punten zijn verbonden met bepaalde organen of lichaamsfuncties. Bij naaldacupunctuur worden dunne naaldjes in de huid gestoken op de acupunctuurpunten. Dit kan soms een beetje prikken, maar is over het algemeen niet pijnlijk. Sommige mensen voelen een tinteling of een doof gevoel wanneer de naald wordt gestoken. Anderen voelen niets.
  • Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die ervan uitgaat dat lichaam en geest een eenheid vormen. Homeopathie probeert het lichaam met natuurlijke middelen te genezen. Dit kan door middel van het innemen van homeopathische remedies, het drinken van homeopathische tincturen of het aanbrengen van homeopathische olie. Homeopathie is gebaseerd op het principe van ‘like cures like’. Dit betekent dat een stof die bij een gezond person een bepaald symptoom kan veroorzaken, ook bij een zieke persoon kan helpen om datzelfde symptoom te verhelpen. 
  • Aromatherapie is een vorm van alternatieve geneeskunde die gebruik maakt van essentiële oliën uit planten om de geest, het lichaam en de ziel te helen. Deze oliën worden gebruikt in massages, baden, parfums, sauna’s en inhalaties. Aromatherapie is afkomstig uit de oude Egyptische, Chinese en Indiase cultuur. 
  • Chiropractie is een alternatieve geneeswijze die zich richt op het corrigeren van stoornissen in de wervelkolom. Chiropractors geloven dat de wervelkolom de belangrijkste sleutel is tot een goede gezondheid, omdat de wervelkolom de zenuwen en het ruggenmerg bevat. Chiropractors gebruiken verschillende technieken om de wervelkolom te corrigeren, waaronder manipulatie, mobilisatie en massage.
  • De praktijk van Reiki is gebaseerd op het idee dat er een levensenergie is die door ons heen stroomt en ons in balans houdt. Wanneer we gestrest zijn of ziek, is onze energie niet in balans en kan Reiki helpen om die balans te herstellen. Reiki wordt gegeven door een gekwalificeerde praktiserende door simpelweg zijn of haar handen op verschillende plekken op het lichaam van de cliënt te leggen of er zelfs boven te houden. 

Zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen

In Nederland vallen alternatieve geneeswijzen buiten de basis zorgverzekering. Wel kun je je voor alternatieve geneeswijzen aanvullend laten verzekeren bij een zorgverzekeraar. Dit kan een andere zorgverzekeraar zijn dan waar je je basisverzekering hebt afgesloten. Op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vind je een overzicht van alle verzekeraars die dit soort verzekeringen aanbieden. Zoals gezegd vallen alternatieve geneeswijzen buiten het basispakket. Verzekerden hebben echter recht op (gedeeltelijke) vergoeding van alternatieve geneeswijzen wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Welke voorwaarden dit zijn verschilt per zorgverzekeraar, dus zorg dat je je goed informeert alvorens je de aanvullende verzekering afsluit. Houd er ook rekening mee dat je bij de meeste zorgverzekeraars een enkele aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen kunt afsluiten. Dit betekent dat, indien je gebruik wilt maken van meerdere alternatieve geneeswijzen, deze kosten bij elkaar worden opgeteld.