Het is geen geheim: sporten geeft je een goed gevoel. Het vult je met veel energie en tegelijkertijd krijg je een sterker, slanker lichaam. Wie wil dat nou niet? Je voelt je een kampioen als je zwaardere gewichten kunt tillen of als je die ene kilometer verder kunt lopen dan voorheen. Maar de andere keer kan het meer als een sleur voelen, waardoor het moeilijk wordt om deze gezonde levensstijl vol te houden. Je belandt dan in een motivatiedip waar je soms moeilijk uit komt. Benieuwd hoe je kunt beginnen met sporten en dit vol kunt houden? We delen onze tips!

Als je denkt aan het beginnen met sporten, dan denk je misschien aan het inschrijven voor een abonnement bij een sportschool en elke dag naar de gym gaan. Dit is echter niet de enige manier waarop je kunt beginnen met sporten. Er zijn vele verschillende manieren waarop je kunt beginnen met sporten, afhankelijk van je doelen, je budget en je tijd. 

Zo houd je sporten vol

Wellicht heb je al talloze keren geprobeerd om sporten een onderdeel van je leven te maken, maar ben je er nooit in geslaagd het lang vol te houden. Wij helpen je graag op weg met onderstaande tips. Wellicht herken je waar het eerder fout ging, of leer je belangrijke nieuwe trucs.

Stel kleine, realistische doelen

Sporten zonder doelen is prima, maar doelen stellen helpt je om gemotiveerd te blijven en jezelf te blijven pushen. Vooral als je al lang sport of als je net begint kan het echt helpen om doelen te stellen om gemotiveerd te blijven. Dit hoeven geen grote doelen te zijn; vier alle kleine overwinningen! Grote doelen kunnen soms demotiverend werken omdat het langer duurt om ze te bereiken. Begin bijvoorbeeld met twee keer per week sporten en bouw dat op. Wil je afvallen? Kijk dan naar wat haalbaar is. 20 kilo afvallen in 5 weken kan, maar het is misschien beter om te streven naar de helft daarvan. Twee kilo per week afvallen is veel haalbaarder en zal je veel langer gemotiveerd houden.

Doe het voor jezelf, niet voor anderen

Tegenwoordig is fit en sportief zijn een echte hype geworden. Dat is niet per se slecht, want iedereen werkt aan een gezonde levensstijl. Wat wel slecht is, is jezelf vergelijken met anderen waardoor je je slecht voelt over jezelf. Soms vervagen je eigen doelen als je naar de doelen van anderen kijkt. Je verliest dan sneller je interesse en je doet het niet meer voor jezelf maar om beter te worden dan anderen. Ga in plaats daarvan de strijd aan met jezelf en vind de drive om echt te genieten. Streef er elke dag naar om een beetje beter te worden dan je gisteren was. Op deze manier hoef je je alleen maar te vergelijken met de jij van gisteren.

Houd je vooruitgang bij

Iedereen is blij met goede resultaten. Dat kan betekenen dat je gewicht verliest, meer spiermassa krijgt of een positievere, gemotiveerde mindset krijgt. Wat het ook is, houd de vooruitgang bij! Soms denk je misschien “waar doe ik het voor? Ik zie er nog steeds hetzelfde uit.” Maar omdat je jezelf elke dag in de spiegel ziet is het moeilijk om de vooruitgang te zien. Hoe kun je dit doen? Start bijvoorbeeld een sportblog of meet je taille om te zien hoe het gaat met afvallen. Je kunt natuurlijk ook kijken welke kleren te groot of te klein zijn geworden. Foto’s van jezelf maken in de spiegel is ook heel effectief. Werk hard, heb plezier en geniet van elke overwinning!

Houd het leuk

Hoe houd je het leuk, ook na een tijdje? Ga voor afwisseling in je trainingen of stel zorgvuldig een leuke playlist samen. Verander je trainingsschema om de 5 weken en stap soms uit je comfortzone. Als je altijd hetzelfde doet wordt het routine, wat voor sommigen prima werkt, maar afwisseling is absoluut belangrijk om het sporten leuk te houden.

Beloon jezelf

Beloningen geven veel motivatie en positieve energie. Beloon jezelf eens per week met iets lekkers waar je echt zin in hebt. Een vette pizza, een zak chips of koekjes. Een gezonde levensstijl vraagt om balans en een ongezonde snack hoort daarbij. Als je een bepaald doel hebt bereikt, beloon jezelf dan met een nieuwe outfit of een nieuw geurtje. Wat soms helpt is om een coole gym legging te kopen om te shinen in de sportschool of een nieuwe headset om tijdens je training te genieten van goede muziek. Je kunt van alles bedenken maar ga op zoek naar wat je leuk vindt zodat je harder kunt werken aan je doelen en jezelf kunt belonen.

Train met een vriend of vriendin

Spreek af met een sportmaatje! Je kunt elkaar begeleiden, elkaar extra motiveren en elkaar mee te trekken als een van jullie geen zin heeft. Er zijn alleen maar voordelen. Tussen de sets door kletsen terwijl je hard traint, je hebt een spotter bij de hand en iemand die gewoon “you got this!” roept als je moeite hebt om die ene set af te maken. Natuurlijk is trainen met een maatje niet alleen geweldig in de sportschool. Misschien ga je liever tennissen, roeien, zwemmen, joggen of kickboksen. Wat jij en je maatje ook leuk vinden, jullie zullen allebei waarschijnlijk betere resultaten zien als jullie elkaar motiveren.

Plan je sportmomenten

Sportmomenten plannen in je agenda helpt enorm. Ooit gehoord van beslissingsmoeheid? Na een lange dag gewerkt te hebben ben je ’s avonds vaak moe en is de kans groter dat je slechte beslissingen neemt (zoals niet sporten). Door je trainingssessies ruim van tevoren te plannen, of door het liefst elke week dezelfde momenten te hebben om te trainen, neem je de mentale strijd voor elke training om wel of niet te gaan weg. Wat nog beter helpt?  De tandartsafspraak in je agenda; zeg je die af omdat je geen zin hebt? Waarschijnlijk niet, dus doe dat ook niet met je workouts.

Luister niet naar je eigen smoesjes

Iedereen heeft wel eens een off-day. Die dag waarop je echt geen zin hebt. Dat is prima, maar soms stapelen die off-days zich op en voor je het weet heb je een maand niet gesport en ben je aanzienlijke vooruitgang kwijt. Regent het? Pak dan gewoon de paraplu of doe een stevige training thuis. Ga je morgen? Ga dan morgen echt. Ben je moe? Sporten geeft energie! Weeg de voordelen af tegen de nadelen. Uiteindelijk is het eigenlijk helemaal niet moeilijk. Ga gewoon en doe het! Jij hebt dit.