Je zult er waarschijnlijk wel van op de hoogte zijn: met alleen sparen word je niet meer rijk. Zeker niet nu spaarrente achterblijft op de inflatie. Dit betekent dat je koopkracht afneemt als je geld spaart in plaats van belegt. Je wilt nu dus gaan beleggen om meer rendement te realiseren met je geld. Maar hoe pak je dit het beste aan? We leggen je graag uit hoe je begint met beleggen, dus lees zeker door.

Wanneer je je geld wilt laten groeien is het verstandig om te beleggen. Als je je geld op een sparrekening stalt krijg je namelijk maar een klein rentebedrag. Als je geld in aandelen stopt, kan dat echter veel meer opleveren. Je kunt namelijk aandelen kopen wanneer ze goedkoop zijn en ze verkopen wanneer ze veel waard zijn. Op die manier maak je dus winst. Beleggen is echter niet zonder risico; je inleg kan namelijk ook minder waard worden. Een solide beleggingsplan is dus van belang om te zorgen dat je risico op verlies zo veel mogelijk beperkt wordt.

Hoe werkt beleggen?

Beleggen is het kopen van een activa, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of valuta, met de verwachting dat de waarde ervan zal stijgen. Als de waarde van het activum stijgt, kun je deze verkopen en maak je winst. Als de waarde echter daalt, verlies je geld wanneer je deze verkoopt. Als je besluit aandelen te kopen, moet je eerst beslissen in welke bedrijven je wilt investeren. Je kunt bedrijven kiezen die je kent en waarin je gelooft, of je kunt een beleggingsadviseur inschakelen om je te helpen bij het maken van je keuzes. Ook kun je kiezen voor een indexfonds; een mandje met aandelen van tientallen tot honderden waarbij je je risico spreidt over al deze bedrijven en sectoren wanneer je een dergelijk aandeel koopt. We vertellen hier later meer over.

Wat is je risicoprofiel?

Wanneer je geld wilt gaan beleggen, is het belangrijk om eerst na te gaan wat je risicoprofiel is. Dit is namelijk van invloed op de keuzes die je maakt met betrekking tot je beleggingen. Er zijn drie verschillende risicoprofielen: conservatief, neutraal en offensief. 

  • Het conservatieve profiel is geschikt voor mensen die weinig risico willen nemen met hun geld. Dit houdt in dat je beleggingen kiest met een lagere volatiliteit, zoals aandelen van bedrijven met een stabiele koersontwikkeling. Ook obligaties zijn een goede keuze voor dit risicoprofiel. 
  • Het neutrale profiel is geschikt voor mensen die bereid zijn om iets meer risico te nemen met hun geld, maar niet te veel. In dit geval kun je kiezen voor aandelen van bedrijven met een iets hogere volatiliteit. Ook fondsen met een mix van verschillende beleggingen zijn een goede optie. 
  • Het offensieve profiel is geschikt voor mensen die bereid zijn om veel risico te nemen met hun geld. Dit houdt in dat je beleggingen kiest met een hogere volatiliteit, zoals aandelen in bedrijven die nog in de groei zitten. Ook derivaten zijn een goede keuze voor dit risicoprofiel. 

Wanneer je je risicoprofiel hebt bepaald, kun je gaan kijken welke beleggingen het beste bij je passen.

Wat is je doel?

Als je besluit om te gaan beleggen, is het belangrijk om je in te lezen in de verschillende soorten beleggingen. Het is hierbij belangrijk om te weten wat je doelstelling is. Het is belangrijk om te kiezen voor een belegging die past bij je doelstelling en risicoprofiel. Als je bijvoorbeeld een hoog rendement wilt halen, zijn aandelen een goede keuze. Deze bieden namelijk meer kans op een hoger rendement in een kortere tijd, echter zijn ze riskanter. Vastgoed is daarentegen een minder risicovolle belegging, maar het rendement ligt meestal wat lager.

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van een belegging is de duur. Als je bijvoorbeeld snel geld wilt verdienen, is het niet verstandig om in vastgoed te beleggen. Dit komt omdat het rendement op vastgoed meestal pas na verloop van tijd komt. Aandelen zijn een goede keuze als je snel geld wilt verdienen, omdat het rendement hier sneller tot stand komt.

Soorten beleggingen

Wanneer je gaat beleggen heb je keuze uit de volgende type beleggingen. Elk soort belegging heeft zijn eigen kenmerken en sluit aan op een bepaald risicoprofiel en belegginsdoelstelling. Welke soort belegging het beste bij je past, is dus helemaal afhankelijk van jouw voorkeuren.

Aandelen

Aandelen zijn een van de meest populaire soorten beleggingen. Als je aandelen koopt word je eigenaar van een klein deel van een bedrijf. Wanneer het bedrijf winst maakt, zal de waarde van je aandelen stijgen. Aandelen kunnen echter erg riskant zijn, omdat je het lot van je investering bij één bedrijf neerlegt. Doet het bedrijf het echter goed kunnen aandelen ook erg lucratief zijn.

Indexfondsen en ETF’s

Indexfondsen en ETF’s zijn een soort beleggingsfondsen, maar ze zijn meestal goedkoper. ETF’s zijn een goede optie als je niet veel geld wilt uitgeven aan beleggingskosten en het in eigen beheer wilt doen. Met een indexfonds en ETF koop je vaak voor de prijs van een aandeel een mandje met daarin kleine stukjes aandelen in tientallen tot honderden bedrijven. Zo spreid je het risico veel meer dan wanneer je losse aandelen van enkele bedrijven koopt. 

Koop je bijvoorbeeld een aandeel van de S&P500, een indexfonds bestaand uit de 500 best-presterende bedrijven in Amerika, dan zit je in één keer gespreid over al deze bedrijven. Gaat het slecht met een bepaald bedrijf of bepaalde sector? Dan zitten er in een dergelijk indexfonds of ETF meestal genoeg andere bedrijven en sectoren om de klap op te vangen. Gaat het met één sector namelijk slecht, dan gaat het vaak met een andere beter. ETF’s en indexfondsen kunnen er dus voor zorgen dat je weinig tot niets merkt van volatiliteit in de markt. Dit stelt je ook in staat veel passiever te zijn in je beleggingen, omdat je niet de stand van zaken per bedrijf bij hoeft te houden om te bepalen of je moet verkopen of niet.

Valuta

Als je besluit valuta te kopen, moet je beslissen welke valuta je wilt kopen. Je kunt bijvoorbeeld Amerikaanse dollars kopen, of in een valutafonds investeren. Deze strategie is met name geschikt om je koopkracht te beschermen tegen waardedaling van je eigen munt.

Grondstoffen

Als je besluit in grondstoffen te investeren, moet je beslissen welk type grondstof je wilt kopen. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen in een mijnbouwbedrijf of in grondstoffenfondsen investeren. Over het algemeen is dit met name geschikt voor niet-offensieve beleggingsstrategieën. 

Obligaties

Obligaties zijn een andere populaire vorm van belegging. Als je obligaties koopt, leen je geld aan een bedrijf of overheid. Ze zijn minder riskant dan aandelen, maar ze leveren ook minder op. Dit maakt ze met name geschikt wanneer je je koopkracht wilt beschermen en meer riskantere beleggingen over wilt zetten in veiligere beleggingen, wanneer je bijvoorbeeld met pensioen wilt gaan.

Beleggingsfondsen

Fondsen zijn een goede optie voor mensen die niet veel tijd hebben om zelf te beleggen. Als je in een fonds investeert, geef je je geld aan een beleggingsfonds. Het fonds zal dan het geld investeren in verschillende bedrijven en aandelen. Fondsen zijn minder riskant dan aandelen, maar ze leveren ook minder op.

Vastgoedfondsen

Vastgoedfondsen zijn fondsen die beleggen in vastgoed. Dit is een goede optie als je een veilige belegging wilt voor op de lange termijn.