Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een auto te leasen in plaats van er een te kopen. In sommige gevallen kan het een financieel aantrekkelijkere optie zijn, terwijl in andere gevallen het gemak van het leasen een belangrijke rol kan spelen. Wat zijn de voordelen van een auto leasen? We zetten het voor je uiteen in deze blog.

Een auto leasen of kopen? Beide opties hebben zo hun voordelen. De laatste jaren zien we een toename in de populariteit van particulier leasen. Dit is niet gek: leasen beidt immers meerdere voordelen ten opzichte van het kopen van een auto. 

Daarom kiezen voor leasen

In de eerste plaats is leasen een flexibele optie. Je kunt een auto leasen voor een bepaalde periode, afhankelijk van je wensen. Je hoeft je daarbij niet voor lange tijd aan één auto te committeren; iets dat wel het geval is wanneer je een auto koopt. Ben je na een jaar uitgekeken op de auto? Je kunt hem dan terugbrengen naar het leasebedrijf en voor een nieuwe leaseauto kiezen zonder de hoge kosten die bij de aanschaf van een auto komen kijken.

Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud van de auto of de verzekering; dit valt voor rekening van het leasebedrijf. Wanneer je in een leaseauto rijdt heb je dus veel minder zorgen dan wanneer je in een koopauto rijdt. Creëert iemand een deuk in je koopauto met het openen van hun autodeur? In dat geval moet je zelf opdraaien voor de reparatie wanneer je geen aanspraak wilt maken op je verzekering (en daarmee je no-claim).  

Ten slotte is het leasen van een auto ook fiscaal aantrekkelijk. In sommige gevallen kun je de btw terugvragen wanneer je een auto leaset, wat het leasen voor bedrijven aantrekkelijker kan maken. Ook kun je in sommige gevallen de leasebetalingen aftrekken van de belasting, wat het leasen voor particulieren aantrekkelijker kan maken.Hoe werkt het?
Wanneer je ervoor kiest om een auto te leasen huur je deze als het ware voor een bepaalde periode. Hierbij betaal je elke maand een leasetarief. Zit de looptijd van het contract erop? In dat geval kun je ervoor kiezen de auto te kopen voor het resterende bedrag, of om de auto te retourneren naar het leasebedrijf en voor een nieuwe leaseauto te gaan. Je hebt veel vrijheid om te bepalen op welk leasetarief je uitkomt. Dit wordt namelijk beïnvloed door de waarde van auto die je leaset (is het een nieuwe auto of occasion?), de looptijd van het leasecontract en het aantal kilometers dat je maakt. Wanneer je een auto leaset krijg je wel te maken met bijtelling. Dit is een belasting die je betaalt wanneer je een auto leaset. De hoogte van de bijtelling hangt af van de CO2-uitstoot van de auto. Hoe hoger de uitstoot, hoe hoger de bijtelling.