Als je aan het inrichten van je huis bent, moet je niet alleen letten op de mooie meubels en accessoires. Verlichting is minstens zo belangrijk! De juiste verlichting kan namelijk het verschil maken tussen een sfeervolle en gezellige ruimte en een ruimte waar je je niet prettig voelt. Benieuwd waar je op moet letten? We zetten het voor je uiteen in deze blog. 

Nadat je alle meubels uitgekozen hebt, is het tijd om na te gaan denken over de verlichting in huis. Wat voor soort verlichting je kiest, hangt af van het soort ruimte en de activiteiten die je er wilt doen. In de woonkamer bijvoorbeeld, is het belangrijk om een aangename sfeer te creëren. Hier kun je het beste gebruik maken van diffuus licht, bijvoorbeeld door middel van lampen met een witte of gekleurde lampenkap. In de keuken is functionaliteit belangrijker dan sfeer. Je wilt hier namelijk vooral goed zien wat je aan het koken bent. Daarom is het belangrijk om voldoende helder licht te hebben, bijvoorbeeld door middel van spotjes of een plafondlamp. In de slaapkamer is het weer belangrijk om een sfeervolle en ontspannen sfeer te creëren. Hier kun je het beste gebruik maken van diffuus licht, bijvoorbeeld door middel van een lamp met een witte of gekleurde lampenkap. 

Lichtsoorten

We hebben zojuist drie lichtsoorten besproken: diffuus licht, direct licht en indirect licht. Benieuwd wat deze lichtsoorten precies inhouden? We zetten het voor je op een rij.

Diffuus licht

Een belangrijk aspect van verlichting is het diffuus licht. Dit is het licht dat je in huis hebt als je geen direct licht hebt, bijvoorbeeld van een lamp. Het diffuus licht komt vanuit het plafond of de muren en is minder fel dan het direct licht. Het geeft je huis een rustige en sfeervolle uitstraling. Diffuus licht is een zachte, gemengde verlichting die indirecte schaduwen creëert. Dit is een goede optie voor algemene verlichting in een kamer.

Direct licht

Naast diffuus licht is er ook direct licht. Dit is het licht dat je hebt als je een lamp aanzet. Het direct licht is fel en gericht op één plek. Het is perfect om bijvoorbeeld te lezen of te werken.

Indirect licht

Een andere vorm van verlichting is indirect licht. Dit is het licht dat je hebt als je een lamp aanzet, maar het licht valt niet rechtstreeks op je. Het indirect licht geeft je huis een sfeervolle en intieme uitstraling. 

Kleurtemperatuur

Als je de juiste verlichting wilt kiezen, is het ook belangrijk om de juiste kleurtemperaturen in huis te kiezen. Het is belangrijk om de juiste kleurtemperatuur te kiezen, omdat dit invloed heeft op je stemming. Een hoge kleurtemperatuur geeft je huis een frisse en energieke uitstraling. Een lage kleurtemperatuur geeft je huis een rustige en sfeervolle uitstraling.  Kleurtemperaturen zijn de verschillende tinten van licht die door een lamp worden uitgezonden. Warm licht heeft een gouden of roodachtige tint, terwijl koud licht een blauwachtige tint heeft. Kleurtemperaturen kunnen de sfeer in een kamer veranderen, dus het is belangrijk om te kiezen wat het beste past bij de activiteiten die je in die kamer wilt doen. Over het algemeen geldt dat kleurtemperaturen van 4000K (Kelvin) of lager als warm worden beschouwd. Wil je een knusse woonkamer? Zorg dan dat je hier rekening mee houdt en geen koud, blauw licht aanschaft.